Výstup z Německa na Grosser Falkenstein neboli Velký Sokolí kámen

Šumava/Bavorský les  26. května 2018

Velký Falkenstein, českým názvem Velký Sokolí kámen, je jedním z výrazných vrcholů německého Národního parku Bavorský les a Šumavy, ležící asi 3 km od českých hranic. Tyčí se do výšky 1.313 m n.m. a poblíž se nachází menší vrchol, 1.190 m vysoký Malý Falkenstein. 

Vrcholová skála poskytuje pěkné výhledy.

Z obou vrcholů se naskýtá půlkruhový výhled do údolí Řezné, na vrcholy Roklanu i na Velký Javor (Grosse Arber 1.456 m n.m.), za dobré viditelnosti i Bavorské Alpy.

Výhled z vrcholu Velký Falkenstein

Naším cílem byla horská chata Falkenstein Schutzhütte, která se nachází kousek od vrcholu Grosser Falkenstein.

Díky pečlivě vybudované síti turistických stezek je možno pro výstup zvolit různé trasy. Nabízí se 4-8 hodinové pěší túry (dle obtížnosti). Z Bavorské Rudy přes Zwieselwaldhaus (4,5 h), z Zwieselwaldhausu, z Buchenau, ze Spiegelhütte přes vodopády Höllbachspreng ( 2,5 h). Ta naše začínala na Wanderparkplatz Scheuereck (770 m), Lindberg a podle plánu měla trvat něco kolem 10-ti km tam i zpět.

Parkoviště, kde naše trasa začínala, jsme k našemu údivu našli hned napoprvé a bez problému. Většínou výchozí bod hledáme beznadějně celou věčnost! Hned u parkoviště jsme si všimli směrového ukazatele „Falkenstein.“ To, že je u něho info 10, km do cíle, je pouze detail, který jsme přehlédli. Stejně jako další směrovou šipku opačným směrem „Falkenstein 5 km“. Mimo jiné tento směr značil naší původní plánovanou trasu.

Podél turistické cesty je několik informačních tabulí.

Cesta byla příjemná, vedla podél řeky, což Ayla uvítala a my spokojeně ťapali vpřed. Ukazatelé směru nás cestou tedy trochu mátly. Asi po hodině chůze jsme se dočetli „Falkenstain 1,45 h“ ,tato informace moc nesouhlasila  s původní naplánovanou délkou trasy 5 km. Již za tu hodinu, co jsme byli na cestě, jsme toho museli ujít víc než dost a být dávno v cíli. : D 

V Bavorsku samozřejmě bez wifi signálu, takže mobil nám také nepomohl. Asi dvakrát se tedy telefon chytl, to jak jsme došli až k česko – německým hranicím, přeskočil na chvíli na český signál a my jsme rychle otevřeli mapu v telefonu. Tady velký údiv, kde že to vlasntě jsme. :O Šli jsme dál, ukazatel směru cestu jsme minuli, směr v telefonu taky souhlasil. Sem tam jsme potkali i turistu, uplně ztraceni jsme tedy být nemohli.

Ale přeci bychom to teď před cílem nevzdali a neotočili zpět!

Falkenstain je 1.313 mnm a my se tak nějak stále pohybovali ve výšce co jsme vyšli. Občas naše trasa vedla více z kopce než do kopce, měli bychom se šplhat spíš nahoru.  Konečně asi v posledním kilometru cesty jsme se dočkali stoupání. 

Vrcholová skála je ozdobena křížem.

Těměr po třech hodinách výšlapu lesem,  jsme dorazili na Falkenstein! Horská chata byla v renovaci, jako to neee!!! Naštěstí byla částečně otevřena a nám spadl kámen ze srdce. Šlo se na jídlo. Chata byla úplně narvaná lidmi. Nechápala jsem, kde se jich tu tolik vzalo, kudy všichni přišli. : D 

Rádi si trasu o kousek prodloužíme.

Čekala nás cesta zpátky k auta a konečně jsme si tedy pořádně pročetli informační ceduli a mapu, poněvadž jsme teď již moudřejší! Chytře jsme zvolili jinou trasu – zkratku cca hodina cesty k parkovišti. A samozřejmě cedule „Umleitung“ naším směrem unikla naší pozornosti. Po chvíli jsme tuto ceduli „Umleitung“ minuli cestou. Tu jsem již někde zahlédla, napadlo mi. : D Po pár metrech byla naše cesta uzavřena, takže nás to svedlo opět na naší dobře známou trasu, kudy jsme šli nahoru. Ayla nás nesnášela. : D

V nohách více jak 20 km a my konečně došli k autu. Hned vedle samozřejmě opět veeeeelikááááááá mapa a informační cedule! Kdy my se ponaučíme. : D

Kříž na vrcholu Velký Falkenstein

Schreiben Sie einen Kommentar