Okružní panorama trasa Filzmoos – přes Kleinbergalm a Schwaigalm

Rakousko Dachstein 12.-14. srpna 2023

Námi vybraná okružní trasa přes Kleinbergalm a Schwaigalm začíná pár minut pěšky od hotelu meiZeit, kde jsme ubytovaní – Holzfigurenweg. Vydáme se pěšky k hotelu Bischofsmütze a v vlevo od hotelu vystoupáme úzkou cestičkou kolem kapličky. Dále nás cesta vede v pravo do lesa k domu Fritzenwallner, kde je hezký výhled na centrum městečka Filzmoos. 

Potom už stoupáme dál po lesní cestě ke Güterweg Kleinberg a jdeme dál směr Kleinberg. Přímo zde vede široká cesta až ke Kleinbergalm. My pokračujeme dále vlevo od Kleinbergalm skrz les ke Kraftplatz “Schwarzen Lacke”. Odtud se cesta stáčí dál doprava a konečně už jdeme mírně z kopce.  Z hlavní cesty odbočíme doprava  do leva a cca po 10 minutách cesty do kopce dojdeme k Schwaigalm. Zde se zastavíme na jídlo. Pokud půjdete někdy kolem, určitě zdejší dobroty také ochutnejte!! Jde o rodinný podnik a rozhodně zde nenajdete žádný řízek a hranolky z friťáku, ani majolku v sáčku. Brrrrr !! Jídla jsou připravená z regionálních potravin. Maso z vlastních chovů, sezonní potraviny, domácí štrůdl atd. Mňam !! 😀

A s plným bříškem se jde dál. 😀 Přímo odtud u Schweigalm se napojíme na novou pěšinu a serpentiny nás vedou dolů k Holzwurmhütte in Übermoos. Prokličkujeme se stádem poklidně se pasoucích kraviček, seběhneme po louce mezi ohradníky a dostáváme se k hlavní silnici, která je již vidět ze shora. Odtud je to již kousek zpátky k hotelu. Do Filzmoos se dá dojít buď po chodníku podél hlavní silnice nebo stačí vyběhnout úzkou cestu mezi loukami a jít dál pohodlně pěšinou podél lesa Spazierweg, souběžně s hlavní silnicí. 

Celá trasa má cca 12 km s krásnými výhledy na Dachstein. Nejnižší místo (náš výchozí bod) je 1050 mnm a nejvýše se dostaneme na 1370 mnm, kde je lanovka a chata Schwaigalm. Cesta je dobře schůdná i značená a je k nalezení v aplikaci kommot.

Hotel meiZeit

https://www.meizeitlodge.at

Chata Schwaigalm 

https://www.filzmoos.at/de/infrastruktur/filzmoos-schwaigalm-1358-m.html

Schreiben Sie einen Kommentar