Z kempu u jezera Tristacher See (821) k Dolomiten Hüte (1616) a dále ke Karlsbader Hütte (2260) a k jezeru Laserzsee

Lienz, Tyrolsko v Rakousku 3.-6.6.2021

Karlsbader Hütte

Výchozím bodem je pro nás trasa  (č.14) a (č.12) u Dolomiten Hütte. První část cesty je společná a téměr po rovině. Pokračujeme ke kapli Insteinkapelle a k  jezírku Insteinsee. Místo koupání a vysedávání na lavičce, se holky chladí ve sněhu a užívají si koulovačku! Vydáme se dále po turistické trase (č.12), až se dostaneme k cílové chatě Karlsbader Hütte u jezera Laserzsee. Sluníčko občas vystrčí paprsky a zahřeje nás. Zdá se ale, jako by bylo jaro tady v horách stále schované pod sněhem a příroda se ještě pořádně neprobrala ze zimního spánku.

Trasa (č.14) je skalnatá a se psy neschůdná. Podle informací, se v posledním úseku cesty dá dostat k chatě jen výstupem zajištěným fixním lanem a poté je třeba překonat následný travers kolem skal. Lze jít tuto trasu i jako okruh. My se vracíme zpět po trase (č.12) a samozřejmě se zastavíme posedět v Dolomiten Hütte. Chata má prosklenou terasu a je z ní možné kouknout na lezecké trasy, které jsou přímo pod chatou. Dolomiten Hütte je tradiční a útulná chata. Je zde výborná restaurace a také nabízí možnost ubytování.

Cyklo i pěší trasy vedou již od jezera Tristacher See (12 km). Takže kdo se cítí na celou trasu, může se vydat již odsud nebo si cestu rozdělit. My šli trasu od jezera při naší poslední návštěvě. Nejsme v téhle oblasti poprvé. U Dolomiten Hütte je parkoviště, kde lze nechat auto. Vede sem asfaltová cesta lesem a za výjezd autem si zaplatíme 8 euro. 

Tristacher See

Pěší okruh (8 km) kolem Tristacher See začínáme v kempu u jezera. Ayla již není nejmladší a potřebuje trochu více času na regeneraci. Proto si tento den dopřáváme klidnou procházku, bez většího převýšení. Tristacher See je neobyčejně čisté jezero obklopené lesy. Je horký den a my rádi využijeme stínu okolních stromů. 

Na břehu jezera stojí čtyřhvězdičkový hotel a hned vedle je kemp. Celé jezero se dá obejít pěšinkou po hrázi podél vody. My pokračujeme dále pěší trasou. Kdo se chce vykoupat, musí zaplatit vstupné do areálu. Část jezera je oplocená a koupání je povoleno jen z vybudovaného areálu. Psi zde do vody bohužel nesmějí.

Der Iseltrail

Doporučení na další cyklo a pěší trasy je tzv. Der Iseltrail (74 km). Pět etap v pěti dnech. Je to krásná trasa, která vede přímo z města Lienz a má pět etap. 

  • Start Lienz
  • 1: Lienz- St. Johann im Walde 
  • 2: St. Johann im Walde – Matrei in Osttirol
  • 3: Matrei in Osttirol – Prägraten am Großvenediger
  • 4: Prägraten am Großvenediger – Clara Hütte 
  • 5: Clara Hütte – Gletscherzunge am Umbalkees

Trochu jsme se touhle trasou taky prošli. Na trasu se dá napojit z několika míst a člověk si může vybrat který úsek si zvolí – podle nálady, kondice, času atp. Celá trasa vede zelení a také podél řeky. Příroda je tady neobyčejně čistá a nezkažená. A mě nepřestávají fascinovat zelené pastviny kolem. Město Lienz určitě také stojí za shlédnutí.

I přes veškerá covid opatření, která se zdálo, že nám výlet znepříjemňují, byly nakonec banalita. Nenechali jsme si tuhle cestu znechutit. Alpy už nám zkrátka moc chyběly a stálo to za to! 

Schreiben Sie einen Kommentar