Výstup na Grosser Oßer neboli Velký Ostrý

Šumava/Bavorský les  1. května 2018

Šumavu zná asi každý z nás ale navštívili jete již její Německou stranu? Kdo by si chtěl udělat jednodenní výlet, doporučují výstup na vrchol Grosser Oßer  (nejvyšší bod 1293m).

Náš start byl z parkoviště Sattel v městě Lambach. Vydali jsme se cestou přes Osserwiese, Kleiner Oßer až ke Grossen Oßer.

Masiv je tvořen dvěma vrcholy Velký Ostrý (1293m) a Malý Ostrý (1266 m). Vydali jsme se na oba tyto vrcholy. Myslela jsem si, že na cestě budeme sami a bude to příjemná procházka přirodou. Omyl!  : D Stejný nápad měla spousta dalších lidí a tak byly stezky plné turistů. Klidné a nerušené procházce nepřispělo ani to, že tento den, byl v Německu státní svátek. : D

cestou na vrchol

I když jsme vyšli poměrně brzo, bylo již dost teplo a celou dobu co jsme stoupali na vrchol do nás pražilo slunce.  Na vrcholu Velkého Ostrého se nachází turistická chata Osserschutzhütte, leží přímo na česko-německé (bavorské) hranici. Což byl také náš hlavní cíl, jídlo a vychlazený radler! : D

Chata nabízí možnost osvěžení a posezení na terase s výhledem na masiv Prenetu a Pancíř. Z vyhlídky na vrcholu Ostrého se vám otevře výhled na masiv nejvyššího vrcholu Bavorského lesa, Velkého Javoru.

výhled z Velkého Ostrého

Dostat se na Velký Ostrý není nějak složitá tůra. Několik stezek pro výstup, které jsou si podobné charakterem lesního porostu, stoupáním i délkou. Dají se vymyslet zajímavé okruhy, abyste nemuseli jít dvakrát stejnou cestou.

Na trase nejsou žádné náročné horolezecké úseky a označila bych ji za lehkou, klidně pro úplné začátečníky. Neni třeba ani žádné speciální vybavení, postačí obvyklé turistické věci.

Schreiben Sie einen Kommentar